pondělí 1. června 2015

Zápisník smrti 1-4 - Cugumi Óba a Takeši Obata

„Každý hlupák si musí všimnout, že někdo likviduje špatné lidi. Já totiž chci, aby celý svět věděl, že existuju… Že je tu někdo, kdo vykonává vyšší spravedlnost!!“

Svět smrtonošů je neskutečně nudné místo. Všichni smrtonoši se tu jen celou věčnost povalují, hrají kostky a čas od času zapíší jméno nějakého smrtelníka do svých Zápisníků smrti, aby si jeho vyměřeným časem prodloužili vlastní život. Rjúk toho má však po krk, a proto se vydává do země smrtelníků, kde úmyslně ztratí jeden ze svých zápisníků.

Light Jagami je snem každého rodiče. Vzorný, spořádaný, nadmíru inteligentní a naprosto bez poskvrnky. Střední školou proplouvá s nejlepšími výsledky a svou budoucnost směřuje k univerzitě a následně úspěšné policejní kariéře, během níž chce po vzoru svého otce bojovat se zločinem a změnit svět v lepší místo. Díky inteligenci však nemá žádného soka, žádnou výzvu, která by okořenila jeho život a tak se nudí. Až do dne, kdy na zemi najde podivný zápisník. 

Smrtonoší Zápisník smrti je totiž nadmíru nebezpečná věc. Stačí, abyste znali něčí jméno a tvář, a můžete ho s pomocí Zápisníku v mžiku zabít. Light návodu v Zápisníku zprvu nevěří a považuje ho za vtip, avšak zvědavost mu nedá a Zápisník vyzkouší. Otevře se mu tak mnohem účinnější cesta k lepšímu světu, které se ihned bez váhání chopí. Kriminálníci začnou umírat ve velkém, internet svého nového neznámého hrdinu překřtí na Kiru (Kira – Killer – Vrah) a světová policie neví, jak neznámého boha smrti dopadnout. Přizve si proto na pomoc proslulého a tajemného L, nejlepšího detektiva na světě, aby vypátral a dopadl Kiru. Light se tak poprvé ve svém životě setkává s rovnocenným protivníkem. 

Dojmy

Zápisník smrti u nás začal vycházet v roce 2011 a v současné době je již v češtině kompletně celý. Pro fanoušky japonského komiksu však nejde o neznámý titul. Death Note, jak se manga jmenuje v originále, je totiž jedním z nejslavnějších titulů japonského komiksu a dočkal se i seriálové a filmové podoby. Kreslený seriál se pak pevně drží předlohy, takže z vlastní zkušenosti doporučuji mezi ně vložit hodně dlouhou pauzu, abyste si obé skutečně vychutnali. 

Zápisník smrti je psychologická detektivka, která se nebojí smrti. Postavy umírají, nebezpečí hrozí všem a nikdo si nemůže být jistý, kdo bude Kirovým příštím cílem. Především je to ale komiks o intelektuálním souboji dvou géniů, kteří konečně potkali sobě rovného nepřítele a s vervou se tak pouští do střetu odehrávajícího se převážně v jejich vlastních myslích. Dohady, plány v plánech. Jeden se snaží přechytračit druhého, přičemž si jsou L i Light nesmírně podobní. Oba nesnesou prohru. Čtenář tak spíše než děj sleduje myšlenkové pochody obou hrdinů, často poskládaných paralelně, a se zatajeným dechem sleduje závod, na který sám nestačí. Vysvětlovací a polidšťující funkci tu pak má tým japonských vyšetřovatelů, kteří po Kirovi pátrají spolu s L. 

Krom dvou hlavních hrdinů, či spíše jednoho hrdiny a jednoho antihrdiny, komiks ale také nabízí možnost k zamyšlení. Kde začíná a končí morálka? Jak snadné je tu hranici překročit? Jaké oběti je možno položit na oltář vyššího dobra, aby to ještě převažovalo nad způsobeným zlem? A také, jak moc se člověk může změnit mocí a co si spousta z nás hluboko uvnitř přeje, ale nikdy by se k tomu nepřiznala? První čtyři díly, které tvoří jakýsi ucelený arch, skvěle ukazují, že maximální porce napětí a akce se dá vytvořit i bez výbuchů a divokých přestřelek. 

Kvalita dílů postupně stoupá. První rozjezdový díl je o něco slabší než ty další, ale zaručuji vám, že s každou další stránkou bude těžší a těžší Zápisník odložit. Doporučuji proto půjčovat či nakupovat po více dílech, jinak se budete nenávidět. Jedinou výtku mám snad k tomu, že Light neměl na začátku, než se dostal k Zápisníku a tím i ke spouštěči jeho temného já, dost prostoru, aby čtenáři přiblížil své staré já. Změny, které se s ním udály, by pak vyzněly mnohem silněji.

90%

Žádné komentáře: