pátek 16. října 2015

Letní rytíř - Jim Butcher

Střet s královnou víl je zlá věc. Hodně zlá věc. Protože jsem sotva mohl povolat nějakého omšelého dávného boha nebo se zaštítit samotnou Bílou radou, nedalo se očekávat, že narazím na něco s takovým množstvím hrubé síly, jakým disponovala Mab. Mohl jsem jí uštědřit magický úder na úrovni nemluvněte, zkusit ji dostat odsud, ale i kdybychom byli na stejné úrovni, pochybuji, že bych jí aspoň pocuchal vlasy. A ona mě měla v hrsti, podléhal jsem jejímu magickému vedení. Mohla moje obranné linie prorazit  prakticky čímkoliv a já bych s tím vůbec nic neudělal.

Série: Harry Dresden (díl 4.)
Překlad: Zdeněk Uherčík
Nakladatelství: Triton, Praha
Rok vydání: 2012

Harry je na dně. Jeho přítelkyně je na nejlepší cestě stát se upírem a odmítá s ním komunikovat, Bílá rada čarodějů se dostala do války s upířím Rudým dvorem, v nekrolozích novin se ještě nedávno psalo o obětech požáru v místě jeho poslední bojiště a všechno je to jeho vina. Ne zcela, ale měl na tom svůj lví podíl. Harry, který se doposud vždy rozhodoval na základě nejlepších úmyslů a do všeho se vrhal po hlavě, se proto rozhodne, že pro blaho okolí bude nejlepší, když zaleze do svého sklepního bytu a shnije tam zaživa. Možná to není nikterak slavný konec, ale alespoň toho nezvorá ještě víc.

Jenže když rozpoutáte válku a naděláte si tolik nepřátel jako on, nemůžete jen tak zavřít krám. Bílá rada zuří a těžko říct, jestli si Dresdenovu hlavu víc přejí někteří její členové nebo smrtelně uražený Rudý dvůr. Harry, dokopaný k aktivitě svým nejnovějším vlkodlačím přítelem Billym a nepodařeným pokusem o vraždu, nakonec dostává ultimátum. Buď Radě pomůže získat za spojence jeden z vílích dvorů, nebo bude vydán upírům. Nejen že se tak musí čaroděj vydat na území své obávané kmotry, on se navíc okamžitě stává jednou z hlavních herních figur v nejnovějším boji o moc mezi vílím Letním a Zimním dvorem. V boji, v němž jakýkoliv jiný výsledek než rovnováha sil znamená konec lidstva. Vítejte v Harryho každodenním životě...

Dojmy

Spolu se čtvrtým dílem Harryho Dresdena se nám vrací spousta známých věcí. Příběh je opět vyprávěn skrze Harryho v první osobě, takže se nám naskýtá možnost nahlédnout do jeho cynické zdevastované duše a smát se pod vousy jeho uštěpačným poznámkám, v nichž nešetří sebe ani své okolí. Vyprávění je přitom rychlé, svižné, přímočaré. Neztrácí čas zbytečnými zákrutami a ani vysvětlovací pasáže, které mají novým čtenářům objasnit věci známé již z předchozích dílů, nejsou nikterak dlouhé a otravné. Styl psaní je zkrátka jako hlavní postava série - temný, akční, kousavý.

Dresden sám je pak konstantou série. Stále kouří jednu za druhou, stále dostává nakládačku za nakládačkou a stále odmítá fungovat na čemkoliv jiném než na alkoholu a kofeinu.  Je typickou ukázkou noirového detektiva v dlouhém plášti, který se po nocích plíží zapadlými špinavými uličkami, stýká se s největšími zmetky ve městě a za parťáky považuje lidi, které byste nejspíš nepustili přes práh. Což je dobře, protože přes práh byste si ve světě magických stvoření neměli pouštět téměř nikoho.

Letní rytíř nám však přináší i nové věci. Oproti druhému a třetímu dílu tentokrát Jim Butcher vsadil na jednoduchost, což rozhodně považuji za vylepšení. Jeho fantazie je úžasná a svůj svět má jistě propracovaný. Bohužel se však v předchozích dílech snažil dostat na stránky svých knih co nejvíce nápadů a výsledkem byl přeplácaný zmatek. Ve čtvrtém díle se opět uklidnil, snížil dávku nových informací a celek tak vypadá uhlazeněji. Když vám něco prozradí, má pro to nějaký dobrý důvod a přesně tak by to mělo fungovat.

Místo plejády nadpřirozených druhů a poddruhů nás tentokrát čekají jen víly. Nakoukneme do jejich světa, zjistíme, jak funguje zdejší přerozdělování moci, jak je jejich svět propojen s naším a hlavně zjistíme, že jsou to sice zlé a podlé mrchy, jak už nám ukázala Harryho kmotra, ale že každá z těch mrch je jiná a má vlastní osobnost. Příběh napovídá, že svět víl bude sehrávat velkou roli i v budoucnu, což by se mi vcelku líbilo. Městských fantasy, které nakonec skončí u andělů a démonů, mám již plné kecky a byla by to příjemná změna.

Jim Butcher tedy opět dokázal, že umí být zábavný i napínavý, a já už se těším na další díl této rozsáhlé série.
85%

Žádné komentáře: