úterý 17. listopadu 2015

Masky smrti - Jim Butcher

Nebyl to medvěd. Pokud medvěd nemá šest nohou a po stranách hlavy pár zakroucených beraních rohů. Pokud medvěd nemá dva páry očí nad sebou. Jeden pár žhnul oranžově a druhý zeleně. Pokud si medvědi nezačali tetovat na čelo svítivé, propletené runy a nemají dvě řady ostrých vroubkovaných zubů pokrytých slizem.
Hnalo se to na mě, několikasetkilová zuřivá nestvůra. Udělal jsem jedinou věc, kterou v tu chvíli udělá každý rozumný čaroděj.
Otočil jsem se a vzal nohy na ramena.

Série: Harry Dresden (díl 5.)
Překlad: Zdeněk Uherčík
Nakladatelství: Triton, Praha
Rok vydání: 2013

Harry Dresden je jediný chicagský profesionální čaroděj-detektiv. S nápojem lásky vám sice nepomůže, avšak pokud někoho či něco hledáte, nebo jen chcete zkonzultovat nadpřirozeno, rád vám za solidní cenu pomůže. A to i přesto, že mu tím nejspíš uděláte ze života peklo. Nájem se totiž platit musí.

Právě s touto myšlenkou přijal i nabídku otce Vincenta, který přijel z Vatikánu, aby v Chicagu našel odcizenou věc. Věc, kterou není nic menšího než samotné Turínské plátno. Otec Vincent totiž stejně jako mnoho další cizinců podléhá dojmu, že je chicagská mafie jedna ruka s místní policií, a tak pátrání raději svěří podivínskému detektivovi. Harry jeho nabídku přijme bez ohledu na to, že pro něj ten den nezačal nejlépe. Jen chvíli před tím se setkal s vévodou Ortegou, který ho ve snaze o ukončení války mezi čarodějnou Bílou radou a upírským Rudým dvorem vyzval na souboj na život a na smrt, načež po něm z neznámého důvodu střílela chicagská mafie, s níž se vždy snažil vycházet. Po těch letech už je ale Harry zvyklý, že neštěstí nikdy nechodí samo, nýbrž v celém houfu. Kdyby však věděl, že na něj doma čeká jeho napůl upíří ex-přítelkyně Susan, že mu v patách táhnou démoni pod vlivem Padlých andělů a že ho čeká další setkání s největším postrachem, manželkou jeho přítele rytíře, možná by nabídku otce Vincenta přehodnotil.

Vítejte v životě Harryho Dresdena, již po páté!

Dojmy

Co jsem to minule říkala o křesťanské mytologii, andělech a démonech? Pátý díl prozatím zcela opouští svět víl, s nímž jsme se potýkali posledně, a konfrontuje nás s Padlými anděly, kteří možná nejsou tak vychytralí, ale rozhodně jsou dostatečně děsiví a v rukávu skrývají nejedno destrukční eso. Spolu s nimi se vracejí i Rytíři Kříže. Harryho dobrý přítel Michael Carpenter si tentokrát přizval na pomoc i dva své další spolubojovníky, díky čemuž zjistíme, že verbování do řad archandělových bojovníků neprobíhá, jak bychom si mysleli, a že s božími fandy dokáže být chvílemi i legrace. A nakonec se nám v podobě starého a bojem zoceleného vévody Ortegy a napůl proměněné Susan navracejí i upíři, kterých se hned tak nezbavíme. Jedno se musí Harrymu přiznat. Nepřátele si umí vyrábět špičkové a dá se očekávat, že Rudý dvůr se bude vzhledem k probíhající válce nadále vracet.

Zatímco Ortega je spíše děsivou hrozbou na obzoru, Susanina postava s sebou v pátém díle přináší značnou dávku tajemství a sexuálního náboje. Stále soupeří se svým upírským já, díky němuž se může prakticky kdykoliv proměnit v krvelačnou bestii Ortegova formátu, a i přes několika měsíční odloučení je mezi ní a Harrym silné citové pouto. Její návrat do Dresdenova života znamená probuzení dlouho uspávané touhy, nyní navíc přiživované upířími omamnými kouzly, jež Susan nemá pod kontrolou. Jejich soukromé společné chvilky jsou tak plné vášně a pokusů o sebeovládání, které nám pěkně rozproudí krev v žilách.

Masky smrti s sebou celkově přinášejí jinou atmosféru, než jaká byla v Letním rytíři. Zatímco v něm Harry bojoval spíše sám se sebou, s morálkou a svědomím, a sáhl si na samé dno své duše, v Maskách jsou jeho protivníci tam venku. Opět sice bojuje proti nepřátelům, kteří ho převyšují nejen silou ale i množstvím, opět jeho činy rozhodují o osudu celého světa, avšak kniha i tak působí o něco lehčeji a není tak temná a těžkopádná. Tím ovšem nechci říct, že by postrádala napětí! Z nepřátel vám bude běhat mráz po zádech, dojde na dojemné scény, jindy budete muset opakovaně odsouvat neodbytnou myšlenku, že tentokrát už se z toho Harry nedostane. I teď to bude mít těžké, dostane řádně do těla (možná i víc než posledně) a dost ztratí. Jeho částečně obnovená duševní rovnováha však ponechává naději, že to někde v půlce nezalomí a se vším neskoncuje ze svého vlastního rozhodnutí, takže se o něj tolik nebojíte kvůli němu samému.

Masky smrti tedy navazují na kvalitu předchozího dílu a nabízí čtivý a napínavý zážitek plný akce. Díky drobnostem, které Jim Butcher sem tam utrousí, se nám navíc neustále prohlubuje a rozšiřuje jeho magický svět, který považuji za fungující, zajímavý a živý. Série Harry Dresden s citem snoubí náš každodenní svět s magií, která by se mohla skrývat hned za rohem, a přitom ponechává prostor lidským emocím a oddechové zábavě, kterou každý z nás potřebuje. 
85 %

Žádné komentáře: