čtvrtek 21. ledna 2016

Dědic - C.J. Cherryh

Nebál se, že by ho mosfeirská vláda mohla zavřít, jednak proto, že šejidanský aiji by klidně pohrozil globální válkou, jen aby ho měl zpátky, jednak proto, že Deanu Hanksovou by jako náhradu rozhodně nepřijal. Obojí, říkal si, je dostatečný důvod, aby se mosfeirská vláda alespoň navenek chovala slušně. Pohrával si s myšlenkou na pár hodin se na ostrově objevit a pokusit se věci urovnat.
Nebyl ovšem ochotný vsadit svůj život ani světový mír na zdravý rozum vlastní vlády. Ne tak, jako ho právě teď sázel na čaj, který mu vybral Geigiho kuchař.

Série: Atevi (díl 3.)
Překlad: Marek Čtrnáct
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2006

Bren Cameron, překladatel atevského vládce Tabiniho, se vrací a spolu s ním i jeho nepřetržitý řetěz politických katastrof. Na konci druhého dílu, pod názvem Vetřelec, na planetě Atevů přistáli dva zástupci navrátivší se lidské vesmírné lodě, aby zde vyjednávali jak s lidským ostrovem Mosfeirou, tak i s nejvýznamnější atevskou asociací na pevnině. Politická rovnováha proto nadále zůstává narušená a stále se zhoršuje.

Mosfeirská vláda Brena poté, co se vzepřel jejím příkazům, považuje za zrádce a odmítá s ním nadále jednat. Uzavřeli veškeré komunikační kanály mezi ostrovem a pevninou a odsunuli do ústraní každého, kdo by mu mohl chtít pomoci. Bren tak nemá nejmenší tušení, jak se vyvíjí tamní politika nebo jak probíhá jejich jednání s lodí. Přesto se k němu dostane několik vzkazek, které ukazují, že se jeho rodina stala cílem společenské nelibosti vůči jeho osobě. On s nimi však nemůže ani mluvit, natož jim pomoci.

Situace však není růžová ani na pevnině. Atevská jednání s vesmírnou lodí sice probíhají bez problémů a obě strany se snaží o úspěšné zprovoznění atevského vesmírného programu, avšak Tabiniho pokroková vláda leží v žaludku mnoha opozičním lordům značně tradičnějšího založení. Neúspěch vesmírného programu by byl pro Tabiniho a tím nejspíš i pro Brena, Mosfeiru i vesmírnou loď devastující. Politický boj začíná přitvrzovat a je na čase, aby se poslední váhající lordi konečně rozhodli, kterou stranu podpoří. 

Přitom všem se navíc Bren musí starat i o Jase Grahama, muže kterého vesmírná loď poslala jako svého vlastního překladatele a diplomata. Krom toho, že se Jase musí atevštinu učit vražedným tempem za běhu, přestože se nikdy nesetkal s cizím jazykem, vyrovnává se také se svým vůbec prvním pobytem na planetě a s izolovaností, které pomalu podléhá.

Dojmy

J. C. Cherryh své knihy jede trochu šablonovitě a tak máte předem určitou představu, co od nového dílu čekat. Ona šablona je však volná, ponechává příběhu dostatek prostoru a než jako nevýhodu bych ji vnímala spíše jako klad. Kvalita i styl vyprávění zůstávají víceméně neměnné. Je tak snadné určit, jestli pro vás má další díl cenu nebo ne, protože pokud se vám nelíbil první, nebude se vám líbit ani druhý či třetí. A naopak. Je to zatím asi nejvyváženější série, jakou jsem četla.

Příběh se vine nám již dobře známým způsobem. Začínáme v Šejidanu, hlavním městě Tabiniho asociace, a zdržíme se zde asi tak do poloviny knihy. Skrze Brena řešíme hrotící se atevskou politiku, opatrně našlapujeme mezi lordy, snažíme se nikoho neurazit a získat doposud nejisté spojence na Tabiniho stranu, přičemž se držíme komorních prostor jeho apartmánu. Pak se nám Ilisidi postará o přesun kamsi na venkov. Opět pod rouškou nevinného výletu, na němž si mají oba překladatelé, neboli paidhiové, odpočinout. Nakonec se však ukáže, že se věci daly do pohybu a že je načase udělat důrazný politický krok. V poslední pětině knihy tak na řadu přijdou přestřelky, úprk, mečeity, nebezpečí a napětí, po nich rozřešení současné krize a v závěru přijde tradiční bomba nakonec, která nám odhalí, jaká krize se bude řešit v příštím díle a tak nás zároveň naláká na pokračování.

Na první pohled by se mohlo zdát, že se série díky tomuto rámci nevyvíjí, ale to není zcela pravda. Série Atevi není o akci samé. Je o diplomacii, o politických diskuzích, o správném porozumění, odhadování nepřátel a poznávání spojenců a přátel. K takovým věcem nepotřebujete rozlehlé prostory a efektní podívanou. Stačí vám pár místností s několika zajímavými a složitými postavami s vlastními motivy a cíli.

Krom toho, že se posunuje atevská politka a ukazují nové krize, vyvíjí se nám i vztahy mezi postavami. Bren opět udělá několik krůčků k upevnění vazeb mezi sebou, Baničim a Jago, a přestože si stále není jist, jak milostné nebo přátelské vztahy v atevské společnosti přesně fungují, je znát jejich prohlubující se pouto. Obzvláště jeho vztah k Jago nabírá nového směru a slibuje do budoucna zodpovězení mnoha otázek ohledně atevského soukromí, které Bren i my čtenáři máme již od prvního dílu.

Nejnovější kartou ve hře je pan Jace Graham. Byť mi docela často lezl na nervy svou psychickou nevyrovnaností a tendencí komplikovat věci, jeho postava mi přišla zajímavá a dobře napsaná. Zatímco Bren se v atevském světě zabydluje den ode dne víc a víc, Jace se ocitá v extrémní situaci. Nezná Atevi, nezná Mosfeiřany, nerozumí jazyku a hlavně vůbec není zvyklý žít na planetě. Pro Jace je cizí naprosto všechno. Otevřená obloha a rozlehlé prostory mu způsobují záchvaty paniky, musí se naučit cizí jazyk, přestože vyrůstal v prostředí, kde žádný takový proces vůbec není znám, a ocitl se uprostřed mocenského kolotoče, kterému absolutně nerozumí, protože zatímco planetární společnost je složitá a propletená, ta na palubě lodi je kvůli prostorám, podmínkám a počtu lidí jednoduchá a má jasně dané mantinely. Přestože je to tedy postava chvílemi otravná, má pro své jednání důvody.

Dědice tedy hodnotím stejně jako přechozí dva díly. Kniha má totožnou šablonu jako Cizinec i Vetřelec, ale to že předem znáte proces, neznamená, že také předem odhadnete všechny příčiny a důsledky. Brenův charakter se opět nedočkal žádné změny, ale jeho vztahy s ostatními postavami nám to krásně kompenzují. Jace je navíc příjemným oživením (rozhodně příjemnějším než byla Hanksová). Kvalita psaní i příběhu mi přišla nadprůměrná, děj vzbuzoval emoce, příslib nové zápletky na konci byl sakra zajímavý. Bohužel zůstala také mizerná korektura českého překladu. Mám pocit, že s každým dalším dílem je to horší a horší a korunu všemu nasadila část, kde na mě neustále koukal Babini místo Tabiniho. Zbytečný negativ. Pokud se vám však série doposud líbila, doporučuji v ní pokračovat.
80 %

Žádné komentáře: