středa 8. července 2015

Zápisník smrti 5-7 – Cugumi Óba, Takeši Obata

„Chápeš to špatně! Já vím, že na mě všechny důkazy ukazují, ale to je past! Já nejsem Kira! Přibliž si mě tou kamerou a podívej se mi do očí! Copak jsou tohle oči lháře?! Tak mě přece pusť, Rjúzaki!“

Kira, civilním jménem Light Jagami, našel ještě na střední škole zvláštní zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíšete. Díky smrtonoši Rjúkovi, původnímu majiteli, se naučí Zápisník smrti využívat na maximum a začne svět přetvářet k obrazu svému – zhostí se role nového boha a trestá každého, kdo se dopustil nějakého zločinu. Strachem tak chce svět zbavit zla. 

Proti němu ovšem stojí japonský vyšetřovací tým, jehož součástí je nejen Lightův vlastní otec, ale i světoznámý špičkový detektiv L. Kira a L jsou si v mnohém podobní. Oba jsou geniální, oba nesnáší prohru a oba chtějí tento souboj myslí vyhrát. Přestože je však L přesvědčen, že právě Light Jagami je Kira, nemůže to nijak dokázat, a dokud Light nezná pravé jméno L, nemůže ho zabít. Situace tak pro oba na dlouho uvázla na mrtvém bodě a každou minutou se zvyšuje riziko, že jeden z nich udělá smrtící chybu.

Light se proto rozhodně k riskantnímu kroku. Přiměje L, aby ho zatknul a udržoval pod neustálým dohledem, protože jen tak se dokáže jeho nevina. Pokud zločinci budou nadále umírat a Light nebude dělat nic, co by nasvědčovalo, že právě on je původcem jejich smrti, musí ho L jednou pro vždy zprostit obvinění. Ve vězení se pak Light, stejně jako předtím i Misa, vzdá svého Zápisníku a tím ztratí veškeré své vzpomínky na něj. Tím, koho L každý den bedlivě střeží, tak již není Kira, ale Light Jagami, mladý muž, který chce za každou cenu dopadnout Kiru a zastavit tak jeho vraždění. 

A vraždění skutečně neskončilo. Zápisník smrtonošky Rem je stále na zemi a očividně se octnul v rukách nového Kiry. Kiry, kterému již nejde ani tak o lepší svět, jako spíš o plné konto.

Dojmy

Druhý arch je o něco nudnější než ten první. Byť v závěru zase nabere grády a připomene tak první čtyři díly, než k tomu dojde, musíte se prokousat mrtvým bodem. Na tom totiž nezůstali jen Kira s L, ale i zápletka. Původní Kira zmizel, místo něj tu máme hodného studenta peroucího se za čest a pravdu, tedy téměř totožnou, lehce naivní kopii samotného L, přičemž proti nim stojí nový nepřítel, který však nedosahuje kvalit ani jednoho z nich. Zajímavé intelektuální souboje a plány v plánech se přesunuly do zasedací místnosti společnosti Jocuba, v níž se setkává sedm jejích vlivných členů, aby se dohodli, kdo příště zemře ve prospěch společnosti. Sice nevíme, kdo z nich má s Kirou spojení nebo jím dokonce sám je, díky čemuž vzniká určité napětí, ovšem zdaleka to nestačí na dohnání nervy drásajícího tempa předešlých dílů. Souboj dvou idejí o spravedlnosti se změnil ve sledování vzrůstu akcií a místo dvou egocentrických géniů nám tu najednou začnou pobíhat dva puberťáci peroucí se nad zákusky. Nový Kira mi byl celkem vzato ukradený a jediné, co mě zajímalo, bylo, kdy už se vrátí Kira původní a příběh zase začne být napínavý.

I přes tyto nedostatky však doporučuji číst dál, protože konec archu je hodně zásadní a rozhodně by byla škoda přijít o události v následujících dílech, v nichž se zase vrátíme do starých kolejí. Kdyby bylo v pátém a šestém díle nejhůř, můžete se vždycky soustředit na Misumisu a Reidžiho Namikawu.
75%

Žádné komentáře: