pondělí 31. srpna 2015

Virtuální vrazi – Jana Rečková

„Ve volném čase si můžu dělat, co chci,“ prohlásila žena vzdorně. Ten hlas! Už jsem ho slyšel, pomyslel si Tajn.
„Tomu vážně věříš? Ty nevidíš, jak totalitní moc utahuje šrouby? Jak se čím dál hůř hledá prostor k dýchání?“ Ro se zlobil, ale ne přímo na ni, to bylo jasné. Možná byla ještě nahá, to se pak těžko rozčiluje.
„Obyčejným lidem pevný stát prospívá,“ tvrdila.
„Ukaž mi obyčejného člověka. Ukaž mi jich deset, ne, stačí pět.“ Ro se ostře zasmál, skoro jako Al. „Obyčejnějších než byla moje rodina, než ji roznesli na kopytech moci.“

Série: -
Překlad: -
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015

Nepříliš vzdálená budoucnost rozhodně není hezkým místem k životu. Svět šel k čertu a demokracie v Evropě se plíživě změnila v diktaturu. Občan přestal být občanem a stal se jen anonymní masou, s níž lze nakládat dle uvážení. Nekonečné množství příkazů a zákazů svazujících život každého člověka a naprosto zdevastované životní prostředí zapříčinily, že velká část populace propadla virtuálním hrám. Pomocí speciálního obleku se tak hráči dostávají do nikým nekontrolovaného virtuálního světa podle svého výběru a můžou se stát kýmkoliv - rytířem v bitvě, kapitánem vesmírné lodi nebo si užívat promiskuitního sexu s neznámými lidmi. Taková svoboda se ovšem Vládcům nelíbí, a proto začnou hry a jejich hráče, z nichž se celá řada vytrénovala na profesionální zabijáky, perzekuovat.

Tajn Gez je stejně jako jeho otec a dva starší bratři jedním z hráčů. Jejich rodina si žila vcelku klidným životem, dá-li se tak život v diktatuře nazvat, jenže pak v sebeobraně zabili pár feťáků a celý jejich život byl v háji. Matka ve vězení zemřela, otce a starší bratry semlelo vězení a nejmladšího Tajna zase poznamenala polepšovna a dětský domov. Všichni navíc dostali doživotní cejch trestanců, díky čemuž ztratili nárok na lékařskou péči, dobrou práci či zbytky spravedlnosti.

Tajn se tak od útlého věku učí přežít navzdory světu, který ho chce mít mrtvého. Stává se profesionálním hráčem, pak lovcem ostatních hráčů, snaží se ochránit sebe i své bratry a přitom všem si navíc zachovat čisté svědomí. Jenže ve světě, kde morálka umírá stejně rychle jako příroda, je to zatraceně těžké.

Dojmy

Souhrn dojmů začnu poněkud nekorektním prohlášením, že české autory příliš nemusím a nebýt Pevnosti, nikdy by se mi tato kniha nedostala do rukou. Proto mě dost překvapilo, když jsem se po začtení nemohla od knihy odtrhnout. Paní Rečkové se podařilo vykreslit úžasně mrazivou atmosféru neutěšeného prostředí diktatury, v němž smrt a bezpráví číhá na každém rohu a může potkat prakticky kohokoliv a kdykoliv. Jedno jediné udání a díky presumpci viny se stanete zločincem a doživotním vyvrhelem. Vězení, pracovní tábory či nebezpečná práce v dolech jsou častými tresty. Snadné to ale nemají ani netrestaní. Nárok na léčbu, kvalitní vzdělání nebo bezpečí si mohou dovolit jen ti bohatí, zbytek čekají mizerné školy, eutanazie či strach. Je to zkrátka velmi věrná ukázka světa, kterého bychom se mohli dočkat, když vše půjde špatně.

Krom neutěšené verze České republiky budoucnosti, jsou zajímavým faktorem také virtuální hry a jejich rozsah a využití sahající od výuky ve škole po ukojení nejtemnějších lidských choutek. Na řadu se tak dostává zamyšlení nad tím, zdali hráč ztrácí schopnost rozlišovat mezi realitou a hrou a zdali z něj zabíjení ve hře dělá nelítostného zabijáka. Otázky pak zůstávají spíše nezodpovězeny a je na čtenáři, aby sám posoudil, jestli byli hrdinové ovlivněni hrami nebo jestli by se takovými stali i bez nich. Mně osobně se svět her velmi líbil, protože byl barvitý, nápaditý, fascinující a hlavně po celou dobu uvěřitelně zpracovaný. I přes značná negativa bych si takovou možnost nenechala ujít.

Autorka nám však nepřináší jen zajímavé nápady, ale i pěknou ukázku spisovatelského řemesla. Celý příběh je vyprávěn třetí osobou z pohledu Tajna Geze. Jeho život však nesledujeme zcela chronologicky, nýbrž ve dvou až třech proplétajících se časových liniích, které začínáme v různých okamžicích jeho života a které se nakonec seběhnou v ucelený příběh. Text je však přehledný a prakticky ihned jsem se v něm zorientovala. Styl psaní se pak vyznačuje jistým chladem a odtažitostí, které jsou pro Tajna typické. Zatímco on se odstupem chrání před zhroucením, příběh díky němu nabírá ještě děsivějšího rozměru, protože po celou dobu víte, že je všechno špatně, ale že s tím nemůžete absolutně nic udělat.

Krom morálních a etických dilemat nás čeká také přehršel akce. Tajn se ocitá v roli lovce i lovné zvěře a díky hrám se jeho bojiště posouvají od historických bitev po souboje hvězdných křižníků. Smrt zde může i nemusí být reálná a neustálá hrozba zrady dodává všemu příjemný nádech napětí. Bojíte se o všechno a o všechny a příběh mezitím v přiměřeném tempu utíká ke svému konci. Tam se nám sice rychlost akce a temná atmosféra trochu vytratí, ale ani to nezanechá nepříjemnou pachuť zklamání.

Zkrátka jde skvělou knihu pro milovníky přemýšlivých akčních thrillerů. Pobaví, vžene vám do žil trochu adrenalinu a donutí vás zamyslet se hned nad několika věcmi najednou.
90%

Žádné komentáře: