pondělí 10. srpna 2015

Y: Poslední z mužů –B. K. Vaughan, P. Guerra

„Can you believe I honestly used to think there was a reason I was still here? Divine intervention, fate, fucking magic,… There had to be some larger-than-life explanation why it wasn’t Stephen Hawking or… or Clint Eastwood or Chuck Palahniuk or any of the millions of other dudes who were substantially better suited to this job than I.“

Ukradení a vynesení posvátného amuletu za hranice Jordánska, narození prvního naklonovaného člověk, virus, který se vymknul z ruky, či rozhodnutí matky přírody, že už toho bylo dost… Teorií existuje mnoho, ale ve skutečnosti nikdo neví, proč se to stalo. Proč v jeden jediný okamžik na planetě Zemi vymřeli všichni savci mužského pohlaví. Lidé, zvířata, doposud nenarozená embrya, nikdo nebyl ušetřen. V jednom okamžiku svět fungoval, ve druhém se zhroutil a vydal cestou k pomalému konci.

Když opadne prvotní šok a věci se začnou zase hýbat, ukáže se, že svět bez mužů zdaleka není mírumilovnou idylkou, o jaké sní extrémní feministky. Několik žen se rozhodne navázat, kde civilizace skončila. Obnovit výrobu a zásobování, nastolit pořádek, najít způsob, jak muže vrátit zpět mezi živé a zabránit tak vymření celého lidstva. Jiné jedou na vlastní pěst a snaží se prostě jen přežít, další ztratí vůli k životu a odevzdaně čekají na konec. Ve městech začnou řádit gangy Amazonek, které smrt všech mužů považují za dar z nebes, a proto ničí každou památku falického tvaru, spermabanky a bez váhání zabíjí každou ženu, která se převléká za muže nebo která prostě jen nesympatizuje s jejich myšlenkami. Začínají se šířit drogy a obnovovat mezinárodní konflikty, které zde byly již před katastrofou.

A uprostřed toho všeho stojí Yorick Brown a jeho opičák Ampersand, jediní savci mužského pohlaví, kteří přežili. 

Dojmy

Od komiksu, který se bude zabývat světem bez mužů, jsem čekala mnoho. Nebo jsem se spíš mnohého obávala. Ze řetězu utržené fantazie o planetě lesbiček, feministického pamfletu, šovinistického prohlášení, nevybouřené sexuality a genderu na každé stránce. Pan Vaughan však dokázal svou značně odvážnou myšlenku ukočírovat až s překvapivým nadhledem. 

Nějakého toho plácání po zádech, jak jsou vlastně ženy dobré přinejmenším jako muži, a řešení genderových otázek se samozřejmě dočkáme. Obzvláště v prvních dvou dílech, které se odehrávají bezprostředně po katastrofě, není překvapivé, že téměř každá postava, s níž se setkáme, něco takového řeší. Autor ale nikomu nestranní, nijak se nepodbízí. Každý charakter si vybuduje svá stanoviska a vy s nimi buď souhlasíte, nebo ne. S postupem děje a času, během něhož se lidská civilizace zase stává civilizací, pak tyto záležitosti téměř ustupují do pozadí, což opět není překvapivé. Nikoho nebaví tři roky řešit, jestli jsou ženy lepší než muži, když muži nejsou a je potřeba obnovit doslova vymřelou leteckou dopravu a kosmetický průmysl. 

Stejně tak je zde i otázka sexu řešena až překvapivě decentně. Samozřejmě se mu nelze zcela vyhnout, protože když vám celá planeta prochází sexuální frustrací a hlavním motivem všech hlavních postav je zjistit, jak by se lidstvo zase mohlo začít rozmnožovat, mlčet o něm by bylo divné. Narážíme tak na vzpomínání, jiskrné rozhovory a flirtování, na vymýšlení různých variant boje proti narůstajícímu nedostatku tělesného uspokojení. Sex jako takový se však na stránkách objeví jen párkrát, což bylo chvílemi až směšné a snad i trochu naivní. Když se po zemi, kde je nedostatek všeho a za cestu vlakem musíte prodat pomalu i to, co máte na sobě, táhnete s JEDINÝM chlapem na planetě, je trochu zarážející, že se nikdy nikdo nepokusil o prostituci, znásilnění, či cokoliv jiného, co by v takové situaci bylo spíše pravidlem než výjimkou. Autor zde nad Yorickem držel jakousi pomyslnou ochranitelskou ruku a ženám k dobru přičetl vlastnost, kterou bychom rozhodně neprojevily. 

To co ale z velkého tématu dělá lidský příběh, jsou postavy v něm. Krom vedlejších postav, z nichž všechny jsou živé a dýchají, nás nejvíce zajímá ústřední trio. Yorick je synem profesora literatury a kongresmanky, sám zrovna vystudoval literaturu a ve chvíli katastrofy se nacházel ve svěrací kazajce ve svém bytě a chystal se přes telefon požádat svou přítelkyni o ruku. Jeho koníčkem je totiž eskamotérství a jeho přítelkyně se zrovna procházela někde po poušti uprostřed Austrálie. Přestože chápe svou roli v záchraně lidstva, je jeho nejvyšší prioritou najít svou skoro-snoubenku, a proto se vyzbrojen popkulturními hláškami všeho druhu a občas až sebevražedným humorem vydává do ulic, kde záhy naráží na agentku 355. 

355 náleží k tajemnému americkému špionážnímu spolku. Yorickova matka ji pověří ochranou nad synem a úkolem dovést ho k doktorce Mannové, která by mohla být schopna rozluštit, proč Yorick přežil. 355 je holka od rány, která složí i několik útočníků najednou, avšak ocitujte ji hlášku z filmu a zůstane na vás nechápavě koukat. I přesto si s Yorickem padnou do noty a stanou se blízkými přáteli. 

Trojici pak uzavírá svérázná doktorka Mannová, která se celý svůj život vymezovala proti oběma pedantským rodičů. Její výzkum se mimo jiné zaměřoval na klonování, a proto je v současné době žhavým adeptem na spasitele světa. Nerada si připouští někoho k tělu, nevěří v romantického ducha lásky a raději bojuje slovy než zbraněmi, což zprvu vede k rozporům v životní filozofii mezi ní a 355. Všichni tři však tvoří fungující tým, který je schopný přežít, začít pracovat na životně důležitém výzkumu a zachovat si přitom lidskost, která je přenese přes všechny útrapy, které je na cestách potkají.

Tenhle desetidílný příběh tedy rozhodně stojí za přečtení. Možná vám některými idejemi trochu nesedne, rozhodně vám nezodpoví všechny otázky, ale zcela určitě vás protáhne hodně zajímavým několikaletým putováním za obnovou civilizace. A navíc ve skvělé společnosti!

(Celý komiks vyšel v češtině, ovšem šance, že bych se v nejbližších dvou měsících dokopala do knihovny a opsala si českou verzi citace, je nulová, takže se omluvuji za angličtinu.)
80%

Žádné komentáře: